Kazatel – Jacques B. Doukhan

„Marnost nad marnost, všechno je marnost.“ Ano, dokonce i v tom dobrém.

Šalomoun, stárnoucí král, se blíží k okamžiku své smrti a dohánějí ho stíny minulosti. Když usedl na trůn, žádal Boha o moudrost. Dostal ji a návdavkem mnohem víc. Avšak při pohledu do minulosti moudrý král zjišťuje, že jeho život byl naplněn samými protiklady.

Autor této knihy, Jacques B. Doukhan, je adventistickým teologem židovského původu. Ve svém komentáři vnímá protiklad jako typický symptom lidského bytí. „Kazatel oceňuje hodnotu práce, moudrosti, života i štěstí. A přesto se všechny dobré věci, včetně náboženství a spravedlnosti, mohou zvrhnout a změnit se ve zlo.“

I křesťané jednadvacátého století se mohou ztotožnit s Šalomounovou úvahou o tom, že z Boží ruky pocházejí nejen dobré, ale i ty zlé časy.

Jacques B. Doukhan

získal doktorát z hebrejské lingvistiky a literatury na univerzitě ve Štrasburku. Druhý doktorský titul z teologie obdržel na Andrewsově univerzitě. V současnosti zde vyučuje starozákonní exegezi. Je autorem více než deseti knih, mimo jiné Hebrew for Theologians, The Mystery of Izrael (v češtině byla vydána pod názvem Tajemství Izraele), Secrets of Daniel (vyšla ve slovenštině s názvem Túžba zeme) a Secrets of Revelation (v češtině Křik nebes). Působil též jako redaktor časopisu Shabbat Shalom.

Komentář ke knize Kazatel - Jackques B. Doukhan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *