God with Us: An Introduction to Adventist Theology (John C. Peckham)

Bůh s námi. Tak zní název nejnovější knihy adventistického teologa Johna C. Peckhama, na jejímž překladu a vydání v českém jazyce právě na ATI pracujeme. Těmito třemi slovy se tento učitel systematické teologie z Andrewsovy univerzity snaží shrnout poselství evangelia a také vyjádřit základní téma velkého vesmírného konfliktu mezi dobrem a zlem.
Tato rozsáhlá kniha (v angličtině 768 stran) chce představit co nejsrozumitelnějším způsobem teologii adventistů sedmého dne jako skutečnou „teologii“, tedy učení o tom, jaký je náš Bůh. I když se postupně dotýká, systematickým způsobem, různých oblastí víry a věrouky, v konečném důsledku na nich vždy ukazuje, jak nám mohou pomoci porozumět Boží touze být s námi. Autor v knize připomíná, že tuto velkou Boží touhu dobře ilustrují dva silné adventistické důrazy – učení o sobotě je poselství o Bohu, který s námi touží být v čase, učení o Ježíšově návratu zase jasně hovoří o jeho touze být s námi opět tak blízko, jako na počátku při stvoření.
V úvodní části John C. Peckham krátce načrtne „velký příběh Bible“, který vnímá právě jako příběh původní Boží blízkosti, která byla narušena hříchem, a následným Božím plánem na obnovu toho, aby mohl znovu pro všechno své stvoření být milovanýma důvěryhodným „Bohem s námi“. Poté následuje 16 kapitol, v nichž se z perspektivy tohoto velkého příběhu dívá na to, čemu adventisté věří o Bohu (Otci, Synu i Duchu), o jeho vztahu k nám, o stvoření, vesmírném konfliktu, Písmu, ale i o nás samotných, našem životě a smrti, o lidské vůli, hříšnosti, zákonu či svatyni, ale hlavně o záchraně a naději, kterou nám Kristus nabízí.
Kniha je koncipovaná jako „úvod do adventistické teologie“, který byl zamýšlen především jako studijní materiál pro studenty adventistických teologických seminářů a fakult. Díky srozumitelnému vyjadřování je ale kniha přístupná všem čtenářům, kteří se nebojí jejího rozsahu a mají zájem o hlubší promýšlení toho, čemu věří adventisté sedmého dne. V českém jazyce taková publikace dosud chyběla, a proto bylo rozhodnuto o jejím vydání, aby mohla v následujících letech sloužit studentům a učitelům ATI jako základní učebnice systematické teologie.
Záměrem je, aby se podařilo knihu vydat v létě tohoto roku, aby mohla být prvním zájemcům představena a nabídnuta během studijního týdne na Sázavě (11.-16.8.2024), jehož hlavním řečníkem bude právě její autor John C. Peckham.